Εκτύπωση

Πρόκειται για πάθηση στην οποία έχουμε παρουσία λίθων εντός της χοληδόχου κύστης.
Προδιαθεσικοί παράγοντες είναι το γυναικείο φύλο, η παχυσαρκία, η λήψη αντισυλληπτικών σκευασμάτων, η εγκυμοσύνη και ο ανοιχτόχρωμος τύπος δέρματος (ξανθοί).
Οι δυο μεγάλες κατηγορίες χολόλιθων είναι οι χοληστερινικοί χολόλιθοι και οι χολόλιθοι με χρωστικές .
Το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι ο πόνος στην άνω κοιλία ο οποίος μερικές φορές αντανακλά στην πλάτη και αρχικά είναι ήπιος ενώ σταδιακά γίνεται εντονότερος με διάρκεια από μερικά λεπτά μέχρι μερικές ώρες. Ο πόνος συχνά αρχίζει μετά από ένα λιπαρό γεύμα. Ναυτία και εμετός συνήθως συνοδεύουν τον πόνο.
Δυσπεπτικά ενοχλήματα υπάρχουν σε αρκετούς ασθενείς με χολολιθίαση.
Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με το υπερηχογράφημα χοληφόρων στο οποίο απεικονίζονται οι λίθοι εντός της χοληδόχου κύστης. Αιματολογικές εξετάσεις είναι απαραίτητες για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποια επιπλοκή όπως παγκρεατίτιδα ή ίκτερος.
Η μόνη αποδεδειγμένα αποτελεσματική θεραπεία είναι η χολοκυστεκτομή, δηλαδή η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης μαζί με τους λίθους που περιέχει.
Η χολοκυστεκτομή διενεργείται στην πλειονότητα των περιπτώσεων λαπαροσκοπικά, δηλαδή με την βοήθεια μιας ειδικής μικρής κάμερας η οποία εισάγεται στην κοιλία του ασθενούς από μια μικρή οπή και με την οποία ο χειρουργός βλέπει την χοληδόχο κύστη και τα υπόλοιπα κοιλιακά όργανα.