Η κολονοσκόπηση είναι μία διαγνωστική εξέταση, κατά την οποία ελέγχεται  το παχύ έντερο και το τελικό τμήμα του λεπτού εντέρου.
Εάν χρειαστεί, κατά την ώρα της εξέτασης, μπορεί να ληφθεί ιστοτεμάχιο για βιοψία ή να εκτελεστούν άλλες πιο πολύπλοκες επεμβατικές πράξεις.
Στην Κλινική η κολονοσκόπηση πραγματοποιείται με βαθύτερη μέθη και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να εγγυηθεί κανείς μια εξέταση από την οποία ο ασθενής δεν θα θυμάται τίποτα.
Επιπλέον στον χώρο της Κλινικής μπορεί να πραγματοποιηθούν άμεσα, στον ίδιο χρόνο τυχόν απαραίτητες επεμβατικές πράξεις, οι οποίες δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στο Ιατρείο (εκτομή πολυπόδων, τοποθέτηση στεντ, καυτηριασμός αγγειοδυσπλασιών κ.ο.κ).
Οι ενδείξεις για την εκτέλεση  είναι πολλές. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι:
-Παρουσία αίματος στα κόπρανα
-Διερεύνηση αναιμίας
-Χρόνια διάρροια
-Διερεύνηση κοιλιακού άλγους
-Ανεξήγητη απώλεια βάρους
-Σε ασθενείς με θετικό κληρονομικό ιστορικό (πολύποδες ή όγκοι παχέος εντέρου σε συγγενείς πρώτου ή και δεύτερου βαθμού)
-H κολονοσκόπηση συνιστάται, στα πλαίσια της πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου, σε όλο τον πληθυσμό άνω των 50 ετών, ακόμα και χωρίς την παρουσία συμπτωμάτων.

Κολονοσκόπηση

 

Προετοιμασία κολονοσκόπησης
Δύο μέρες πριν την εξέταση δεν πρέπει να φάτε φρούτα, όσπρια, λαχανικά και γενικότερα τροφές που περιέχουν σπόρους, φλούδες και φυτικές ίνες.
Το μεσημέρι της προηγούμενης μέρας καλό είναι να έχετε τελειώσει το φαγητό σας μέχρι τις 12:00, που θα είναι και το τελευταίο γεύμα μέχρι την ώρα της εξέτασης.
Στις 16:00 θα αρχίσετε την προετοιμασία με το καθαρτικό. Το φάρμακο λέγεται FORTRANS και θα το αγοράσετε από το φαρμακείο (γράφεται στο βιβλιάριο). Το κουτί περιέχει τέσσερα φακελάκια. Το κάθε φακελάκι διαλύεται σε ένα λίτρο νερού. Αδειάστε το περιεχόμενο ενός φακελιδίου απευθείας μέσα σε μια φιάλη με πώμα. Προσθέστε ένα λίτρο νερό. Ανακινείστε τη φιάλη μέχρι να διαλυθεί η σκόνη τελείως. Ανοίγετε κάθε φακελάκι και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία, αφού έχετε καταναλώσει το προηγούμενο. Καλό είναι να χρησιμοποιήσετε κρύο νερό για τη διάλυση. Τυπικά, πρέπει να καταναλώσετε και τα τέσσερα λίτρα σε 4-6 ώρες. Αυτό είναι εφικτό αν καταναλώνετε ένα ποτήρι διαλύματος κάθε τέταρτο της ώρας περίπου. Ο χρόνος έναρξης της δράσης του καθαρτικού είναι διαφορετικός σε κάθε άνθρωπο. Θα έχετε πολλές κενώσεις και στόχος είναι να επιτευχθεί τελικά κένωση χωρίς κόπρανα.
Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και μέχρι την εξέταση δεν τρώτε τίποτα στερεό, μπορείτε όμως να πίνετε διαυγή υγρά όπως νερό, τσάι (ζεστό ή κρύο), χαμομήλι, ή αναψυκτικά.
Για οποιαδήποτε φάρμακα παίρνετε και κυρίως ινσουλίνη, αντιδιαβητικά δισκία, ασπιρίνη, αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλιακά θα πρέπει να συζητήσουμε τον τρόπο λήψης τους σε σχέση με την εξέταση.